četrtek, 28. avgust 2014

Homemade coconut milk / Domače kokosovo mleko

If I look up, I see a white wardrobe, white wall, photo on the wall in a white frame, white chair, white orchid, white pillow and my body is stretching a white T-shirt. Prior to that I drank white drink and Christ, when will be the end of this ‘all white movement’ ?? No, I'm not complaining. I became aware of all this whiteness because of that aforementioned white drink. Homemade coconut milk.

Coconut is number one to me in everything and I wish that I could buy coconut water and coconut milk everyday. I don’t buy these often, due to the price and that is why I decided to make my own coconut milk, because this mama is fed up with coconut abstinence!

With love, Neja
Če dvignem pogled, vidim belo omaro, belo steno, fotografijo na steni v belem okvirju, bel stol, belo orhidejo, belo blazino in moje telo razteguje belo majico. Pred tem sem spila belo tekočino in Kristus, a še ne bo konec te beline?? Ne, saj se ne pritožujem.  Na vso to belino sem postala pozorna zaradi tiste prej omenjene bele tekočine. Domače kokosovo mleko.

Kokos je zame številka ena glede vsega in želim si, da bi kokosovo vodo in kokosovo mleko prodajali po nižji ceni. Zaradi cene ju ne kupim pogosto in ravno zato sem se lotila priprave domačega kokosovega mleka, ker ima tale mama dovolj kokosne abstinence!

Z ljubeznijo, Neja

The Recipe

Ingredients 
1 cup unsweetened shredded coconut
2 cups of hot water (not boiling)
sweetener, vanilla (Optional)

The process
Pour water into blender and add coconut.

Soak the shredded coconut in the water for about 1 hour.

Blend the coconut and water mixture in a blender for a minute or two (at this stage add the sweetener or vanilla, if you are opting for a more sweet coconut milk).

Meanwhile, prepare a cheesecloth or white cotton towel and a bowl.  Pour the mixture into the cloth, and strain.

Coconut milk can be stored in the refrigerator for 2-3 days. You can freeze it in ice cubes trays.  Dry that leftover grated coconut, you can use it in porridge, cookies, cakes,…
Sestavine
200g posušenega naribanega kokosa (nesladkanega)
3 dcl vroče vode (ne vrele)
sladilo, vanilija (po želji)

Postopek
Vodo prelijte v blender in ji dodajte kokos.

Kokos naj se 1 uro namaka.

Blendajte par minut (v tej fazi dodajte tudi sladilo ali vanilijo, če ste odločili za bolj sladko kokosovo mleko).

Zmes precedite skozi gazo, krpo ali zelo drobno cedilo. Gazo dobro stisnite ali si pomagajte z žlico, če uporabljate cedilo.

Kokosovo mleko lahko hranite v hladilniku 2-3 dni. Lahko ga zmrznete v obliki ledenih kock, da ga boste imeli kdaj kasneje pri roki. Nariban kokos, ki je ostal, lahko posušite in uporabite pri kašah, piškotih, kolačih,…
Share:

10 komentarjev

  1. Joj tale kozarec je pa beyond cute! Obožujem tvoje slike!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz pa tvoje, Manca =). V Trgovini popolna dekoracija ga imajo. Tudi sama sem se takoj zatreskala vanj.

      Izbriši
  2. Ali je nariban kokos enako kokosovi moki? :) hvala za odg. Urška

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz sem kar moko uporabila. Najprej nisem bila prepričana, če bo to v redu, samo sem potem kar nekaj receptov odkrila, kjer je bila prav tako uporabljena kokosova moka.

      Izbriši
  3. uh, to pa res moram poskusit. edino ne vem, ce je se tako okusno, ce ni v tej lepi srckasti salcki... oh <3

    OdgovoriIzbriši
  4. Dorbo izgleda. Kozarček je pa res "srčkan".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Tudi tiste tvoje nalepke pri mandljevem mleku so super izpadle. Lepa pika na i zdravemu, domačemu receptu.

      Izbriši
  5. Mmmm super, koliko mleka pa dobiš ven? Manj kot 3 dcl?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ven dobiš enako količino. Lahko dodaš večjo količino vode, samo potem bo mleko redkejše.

      Izbriši

Tell me something =)

© You CAN have your cake and eat it too. | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig