ponedeljek, 5. januar 2015

Tiramisu Sandwich Cookies / Tiramisu piškoti


You CAN get through, 
whatever you're going through. 

New year, new morning, new day and a new dessert in the oven. Year 2014 was full of challenges. Unpleasant challenges. I didn't expect them and I didn't want them. But ... I'm still here. Life must sometimes shake, shock, disappoint and anger you, so you can learn something new and become stronger. Some sail in calm waters, while others struggle with storms. Because of these storms, we appreciate everything nice.

You may remember that I posted this recipe for tiramisu sandwich cookies one year ago on Gita’s Blog. I asked her if I can also post it on my blog. They were so good that I wanted this recipe to be here too ... in my beloved little internet corner.

With love, Neja
Novo leto, novo jutro, nov dan, nova sladica v pečici. Leto 2014 je bilo polno preizkušenj. Neprijetnih preizkušenj. Nisem jih pričakovala in nisem si jih želela. Ampak… še vedno sem tu. Življenje te mora pretresti, šokirati, razočarati in razjeziti, da se lahko naučiš nekaj novega in postaneš močnejši. Nekateri jadrajo v mirnih vodah, drugi se borimo z nevihtami. Zaradi teh neviht cenimo vse, kar je lepo.

Morda se spomnite, da sem te tiramisu piškote objavila eno leto nazaj na Gitinem Blogu. Že takrat sem jo prosila, če jih lahko objavim še na svojem Blogu. Bili so tako dobri, da sem jih želela imeti tudi tukaj… na tem meni ljubem internetnem kotičku.

Z ljubeznijo, Neja
Recipe from: Lemons for Lulu

The Recipe

Ingredients

For the cookies:

140 g semi sweet chocolate, chopped
60 g unsweetened chocolate, chopped
28 g butter
31 g flour
¼ teaspoon baking powder
¼ teaspoon salt
¼ teaspoon espresso powder
2 eggs
133 g sugar
1 teaspoon vanilla
130 g mini chocolate chips

For the filling:

225 g mascarpone cheese, softened
55 g cream cheese, softened
30 g powdered sugar
½ teaspoon vanilla
2 tablespoons Kahlua Liqueur (I used rum)

The process

Cookies:

In a small saucepan combine chocolate and butter. Heat over low heat until both have melted. Stir until smooth and set aside.

In a small bowl, combine flour, then add baking powder, salt and espresso powder. Set aside.

In a mixing bowl, beat together eggs, sugar, and vanilla until mixture begins to thicken. Stir in cooled chocolate mixture followed by flour mixture. Beat until combined. Fold in chocolate chips. Let batter stand for 10 minutes in order to thicken up.

Preheat the oven to 375 (~190 degrees Celsius). Drop dough by tablespoon full about onto a lined baking sheet, keeping each cookie about 5 cm apart. Bake for 8 minutes or until the edges are set and cookies are slightly cracked. Let it cool for 1 minute before removing to a cooling rack.

The filling:

Beat together mascarpone and cream cheese. Add in powdered sugar, vanilla and liqueur (or rum). Spread a healthy tablespoon of filling on the flat side of one cookie, top with another cookie. Makes 12 sandwich cookies. Store assembled cookies in an airtight container.

Sestavine

Za piškote:

140 g mlečne čokolade
60 g temne čokolade
28 g masla
31 g moke
¼ žličke pecilnega praška
¼ žličke soli
¼ žličke kave (espresso, lahko uporabite navadno kavo)
2 jajci
133 g kristalnega sladkorja
1 žlička vanilije
130 g čokoladnih solzic

Za nadev:

225 g Mascarpone sira, zmehčanega
55 g kremnega sira Philadelphia, zmehčanega
30 g sladkorja v prahu
½ žličke vanilije
2 žlici Kahlua kavni liker (jaz sem namesto tega uporabila rum)

Postopek

Piškoti:

V stekleno posodo nalomite čokolado na drobne koščke in dodajte maslo. Nad vodno paro počasi stopite čokolado z maslom. Nežno mešajte, medtem ko se čokolada in maslo topita. Odstavite.

V majhni skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sol in kavo.

Z električnim mikserjem stepite jajci, kristalni sladkor in vanilijo. Dodajte stopljeno čokolado, nato dodajte mešanico z moko. Vse skupaj dobro stepite. Z lopatico vmešajte čokoladne solzice. Maso pustite počivati 10 minut, da se zgosti.

Pečico segrejte na 190°C. na pekač položite peki papir. Z žlico zajemite maso in jo z drugo žlico postrgajte na peki papir, namesto žlic lahko uporabite klešče za sladoledne kepice. Med kupčki pustite 5cm prostora, saj se bodo piškoti razlezli (zato morda raje ne zajemite preveč mase, da ne bodo preveč krhki, saj se bodo potem prelomili). Pecite jih 8 minut (piškoti morajo razpokati). Pustite, da se ohladijo, preden jih prestavite in napolnite z nadevom.

Nadev:

Z električnim mikserjem stepite mascarpone in Philadelphia sir. Dodajte  sladkor v prahu, vanilijo in Kahlua kavni liker (ali rum). Nadev namažite na notranjo stran piškota in nanj položite še en piškot.

Share:

19 komentarjev

  1. Luškano do konca. Sigurno tudi zelo okusno. Njami. ;)
    Zanima me, kje dobiš te majhne steklene stekleničke?
    Že nekaj časa jih iščem, pa jih pri nas ne najdem.

    Lp, Maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Maja! =) Konkretno tole stekleničko sem kupila kakšno leto in pol nazaj v milerju, na oddelku za dom. Na žalost jih ne prodajajo skos. Te čisto razumem, tudi sama sem jih povsod iskala, ker v tujini jih prodajajo na vsakem koraku. Sigurno se jih najde na amazonu in ebayu...samo to zna na koncu kar precej nanesti zato se izogibam takih internetnih nakupov =).

      Izbriši
  2. Hvala Neja.
    Že zdavnaj bi jih kupila kje zunaj, na internetni prodaji, ampak kaj ko je poštnina tako draga, da jih vsaj 2x preplačaš. Enostavno se ne izide. Jih pa vedno znova gledam in občudujem in sprašujem razne slovenske trgovine, ki prodajajo tovrstne izdelke (Popolna dekoracija npr.), kdaj jih bodo imeli v svoji ponudbi, ker se pač pritičejo, pa nekako ne vejo ali ne znajo odgovorit. Škoda. Mislim, da bi šle v promet.
    Vse lepo in še veliko kuharskih užitkov. ;)
    M

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja točno to, poštnina preveč nanese pa po možnosti se še kaj razbije. Se strinjam, se mi zdi, da bi se te flaške kar prodajale ravno zato, ker se jih nikjer ne da dobit. Vem, da sem jih iskala...na tole v milerju sem pa čisto po naključju naletela.

      Izbriši
  3. Joj, tole zgleda pa vse direkt za pojest, z dekoracijo vred! :) njama, se kar malo slinim :)
    Glede 2014 pa vidim, da sva zapisali podobne misli. Čin na naju, da letos ob koncu leta prehvalimo 2015 po dolgem in počez! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Manca =). Oooo, vidim, da sva res obe imeli čudno leto :(. Zato je pa fajn, da je sedaj novo leto, da ima to nek psihološki vpliv na nas...kot, da začenjamo znova. Čin-čin!

      Izbriši
  4. Odgovori
    1. Hvala Deja =). Tili piškoti so mi kar uspeli. Tole je eden izmed tistih receptov, ki ga bom večkrat uporabila.

      Izbriši
  5. Your photos are great and the cookies look delicious!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Well, your comment really makes me happy, so thank you Sandra!

      Izbriši
  6. Now these sound good...love your images. Thanks for sharing with the Thursday Blog hop!

    http://www.over50feeling40.com

    OdgovoriIzbriši
  7. Those cookies look so good! I'll try to make them soon.

    OdgovoriIzbriši
  8. These look so good! Thanks for sharing!

    OdgovoriIzbriši
  9. Incredible points. Solid arguments. Keep up the amazing spirit.

    OdgovoriIzbriši
  10. Hiya! Quick question that's entirely off topic.
    Do you know how to make your site mobile friendly?

    My blog looks weird when viewing from my iphone 4. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem.
    If you have any suggestions, please share. Thank you!

    OdgovoriIzbriši

Tell me something =)

© You CAN have your cake and eat it too. | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig