četrtek, 15. avgust 2013

Vegan whole wheat blueberry pancakes / Veganske palačinke


Unmade bed, hydrangea in a vintage white vase, cappuccino with too much sugar in a cup bought in  Amsterdam, the sound of traffic in the distance, messy hair, glasses, curtains waving in the summer breeze, touch of the sun, pink nightdress, a mess ... a mess everywhere, dirty dishes in the sink,  thoughts of yesterday's day, this is a day off .... oooooh, it feels nice.

Pancakes for breakfast ... lunch ... dinner .. I think it could work. Despite the fact that there are billions of desserts out there, nothing outperforms the good old pancakes that give you a feeling of warmth, reminds you of  childhood, blow off a bad day, they make you to hug a person who prepared them for you, because you're so happy .. . pancakes on a Sunday summer morning on the balcony .. .. with family ... Pancakes on Friday evening, with your boyfriend or girlfriend, with loads of Nutella, while watching a movie, pancakes with friends in the pancake's party ... Maybe I feel too much love for pancakes =). I also love  American pancakes with maple syrup, ice cream, banana, jam ...

I wanted to try a slightly different recipe ... American vegan pancakes. Okay, to be honest, white flour gives me more pleasure than a whole grain flour, but .... I can not have everything every day =).

With love, Neja



Ingredients
2 cups whole wheat pastry flour 
2 teaspoons baking powder 
1 teaspoon ground cinnamon 
 1/4 teaspoon fine sea salt 
1 cup unsweetened almondmilk, soymilk or ricemilk 
1/2 cup water 
2 tablespoons sugar
1 teaspoon pure vanilla extract 
1 1/4 cup fresh or frozen blueberries


The process
In a large bowl, whisk together flour, baking powder, cinnamon and salt. In a separate medium bowl, whisk together almondmilk, 1/2 cup water, sugar and vanilla until blended. Pour milk mixture into flour mixture and stir until evenly mixed. Set batter aside to rest for 10 minutes (the batter will be very thick).

Oil a cast-iron griddle or large nonstick skillet with canola spray oil and heat over medium heat until hot. Stir blueberries into batter. Ladle about 1/4 cup batter onto griddle and cook about 2 minutes or until bottoms are golden. Flip and cook 1 to 2 minutes longer, until pancakes are cooked through.




Razmetana postelja, hortenzije v beli vintage vazi, kapučino s preveliko količino sladkorja v skodelici iz Amsterdama, zvok prometa v daljavi, razmršeni lasje, očala, počasno valovanje zaves, dotik sonca, roza spalna srajca, nered... povsod nered, nepomita posoda, misli o včerajšnjem dnevu,  to je frej dan.... ahhh, kako paše. 

Palačinke za zajtrk...kosilo..večerjo...mislim, da bi to šlo. Kljub temu, da obstaja na milijarde sladic, nič ne prekosi dobrih, starih palačink, ki ti dajo občutek topline, te spomnijo na otroštvo, odpihnejo slab dan, povzročijo, da objameš osebo, ki ti jih je naredila, ker si tako vesel...palačinke na nedeljsko poletno jutro..na balkonu..z družino... palačinke na petek zvečer, z ljubeznijo, ob filmu in z goro Nutelle, palačinke s prijatelji, na palačinka žuru... mogoče jih imam preveč rada =). Super so tudi ameriške palačinke, z javorjevim sirupom, sladoledom, banano, smetano, marmelado...

Želela sem poskusiti malce drugačen recept... veganske ameriške palačinke. Okej, če sem iskrena, me bela moka spravi v boljšo voljo kot polnozrnata, ampak....ne morem imeti vsega vsak dan =). 

Z ljubeznijo, Neja


Sestavine
260g polnozrnate moke 
2 žlički pecilnega praška
1 žlička mletega cimeta
1/4 žličke soli
250ml riževega mleka/ovsenega/sojinega...
125ml vode
2 žlici sladkorja
1 žlička ekstrakta vanilije/vanilijev sladkor
250g borovnic


Postopek
V veliki skledi zmešajte skupaj moko, pecilni prašek, cimet in sol. V drugi skledi zmešajte skupaj mleko, vodo, sladkor in vanilijev ekstrakt. Mlečno mešanico zlijemo v prvo mešanico in dobro premešamo skupaj vse sestavine. Maso pustimo 10 min, da se še malo bolj zgosti.

V maso vmešamo borovnice. Pristavimo ponev na srednje močan ogenj, dodamo izbrano maščobo (kokosovo mast/repično olje....). Z zajemalko vlijemo maso, pečemo na vsaki strani 2min, oziroma do zlate barve. 








Share:

16 komentarjev

  1. Kot sem že v komentarju za Sunshine award napisala, obožujem tvoje fotografije! A vse sama pripraviš in fotografiraš? ker izgledajo res super, prav za v revijo! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Maja mi je vzela besede in vprašanja, podobno sem mislila napisat in vprašat.
    Jaz še samo dodajam, da mi je recept zelo všeč in da ga najbrž poskusim. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala punci! =) Jup, vse na blogu naredim sama...samo receptov ne kreiram (vedno pa dodam link do strani kjer sem recept našla)...tudi rože rabutam zato, da so fotografije bolj žive =)Hvala Maja za Sunshine award. Evelina, probaj, probaj!=)

      Izbriši
  3. Beautiful photography. That looks so pretty and delicious!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oooo, you're beautiful! Thank you! Have a great day!

      Izbriši
  4. Že večkrat sem opazil, da so na tvojih fotkah hortenzije. Verjetno so ti res zelo všeč. Palačinke pa so super.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. =) A veš, da je to zelo zanimivo, namreč prvič sem jih uporabila pri fotografiranju (pa še pri enih fotkah, ki še niso objavljene)...je bilo pa veliko sivke, edino ta se je ponavljala=). Drugače so mi pa hortenzije šele v zadnjih mesecih postale všeč, prej so se mi zdele kr neki=)

      Izbriši
  5. Božansko izgledajo!!! Mislim, da jih bom poskusla narest, čeprav se ne znajdem preveč v kuhinji :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Super objave in fotografije!Kje si dobila pa te lustne slamce?:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, hvala Nina! =) Tukaj sem jih kupila: http://trgovina.porocna-dekoracija.si/papirnate-slamice-roza

      Izbriši
  7. Looks so good...thanks for sharing with the Thursday Blog Hop!

    OdgovoriIzbriši
  8. As soon as I discovered this web site I went on reddit to share some of
    the love with them.

    OdgovoriIzbriši

Tell me something =)

© You CAN have your cake and eat it too. | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig