ponedeljek, 1. april 2013

Comfort food: Brownies / Browniji


Ever get nostalgic? I myself ...very often. I love to store photos, greeting cards, postcards, letters, words ... I will never throw away words. Never. When I sit comfortably on the floor (?!?), I shake the box full of this things in front of me..and there you have it... words that were meant for ME, photos.. and on them caught moments from the past,  with people that might not be in my life anymore. And what they say is true, all true ... in the end you remember only beautiful and good things. I am thankful for all the people who have been part of my life in a given period.
I prefer to sit on the floor. On the floor, everything is more magical ... because you are almost like a child. Adults do not sit on the floor, children sit anywhere. In a tree, in the middle of mud, in the middle of corn maze ,on a pile of snow on the dusty attic floor , really everywhere .... I like that. What would I save in a case of fire? Words and photos. If I threw away these things I would definitely have a big hole in my heart. I just couldn't do that. Really. It would be like I wiped away everything that has ever happened to me. It's true that my memories would remain, but I forget a lot of things. You can find in this memory boxes a lot of random stuff: .... bills from lunches, drinks, tickets to concerts, cinemas, theaters, stones from the beach, empty lipstick, which I used back in the day, empty perfume bottles, dried flower, a map from some trip, written note from someone ... I am amazed that I don't save even chewed gum from some date. And I love notebooks. Having a notebook seems almost romantic to me and they sell really cool notebooks. I can write down in a notebook sudden thoughts, ideas, tasks that lie ahead .... or some emotions that bother or comfort me, quotes, song lyrics, titles of books that I must read. If you hang out with me, it is recommended that you are good with words, in a sincere way of course. I will like you more.
I wanted brownies. That's it, full stop :). This time I finally baked them. This recipe is more basic, I expected more, more concretely chocolate experience. I will find some recipe that really shocks you..you know..a real chocolate bomb. This recipe could also be used for a cake base. Brownies go best with ice cream, vanilla is ideal.


Ingredients
250g butter
250g plain dark chocolate
2 cl rum
250g brown sugar
10g vanilla sugar
180g flour
50g cocoa powder
5 eggs
20g butter for the pan


The process
In a saucepan together melt butter and chocolate to form a smooth mixture. Remove from, stir in rum and leave to cool a little. In a large bowl, combine the brown sugar, vanilla sugar, flour and cocoa powder. Pour in  chocolate mixture and add the eggs. Mixed well using a mixer to obtain a smooth mixture.

Pre-heat oven to 180 ° C. Brush baking pan well with butter and pour chocolate mixture. Push it in the preheated oven and bake for 15 minutes. Cooled brownies cut into squares and serve.

Ste kdaj nostalgični? Sama sem to zelo rada. Nadvse rada shranjujem slike,  čestitke, kartice, pisma,  besede... nikoli ne zavržem besed. Nikoli. Ko se komfortno usedem na tla (?!!?!), stresem pred sabo škatlo polno besed, namenjenih MENI, slike, kjer so ujeti trenutki preteklosti, na katerih so osebe, ki jih morda v mojem življenju ni več. In drži kar pravijo, vse drži...na koncu se spominjaš samo lepih stvari. Hvaležna sem za vse ljudi, ki so bili del mojega življenja v določenem obdobju. 
Najraje sedim na tleh. Na tleh je vse skupaj bolj pravljično...ker si kot otrok. Odrasli ne sedijo na tleh, otroci sedijo povsod. Na drevesu, sredi blata, sredi koruznega labirinta, na kupu snega, na zaprašenih podstrešnih tleh....povsod in to mi je všeč. Kaj bi rešila, če bi gorelo? Besede in slike. Če bi stran metala te stvari, bi v meni nastajala luknja. Ne morem, res ne. Kot bi s tem brisala vse, kar se mi je kdaj zgodilo. Je že res, da mi ostanejo spomini, ampak vseeno veliko pozabim. V kakšnih takih spominskih škatlah in skrinjah se znajde vse.... računi iz kosil, karte iz koncertov, kina, gledališča, kamni iz plaže, prazna šminka, ki sem jo včasih uporabljala, prazna steklenička parfuma, posušena roža, zemljevid iz kakšnega izleta, popisan listek od nekoga, ...čudno, da ne shranim še prežvečenih žvečilnih gumijev iz kakšnega dejta. Rada imam tudi beležnice. Imeti beležnico se mi zdi skoraj romantično pa še tako cool beležnice obstajajo. Vanje lahko zapišem nenadne prebliske, ideje, opravila, ki me še čakajo....ali pa stresem kakšno čustvo ven iz sebe, citate, besedila pesmi, naslove knjig, ki jih moram NUJNO prebrati. Če se z mano družiš, je priporočljivo, da si iskreno spreten/na z besedami. Tako te bom imela rajši. 
Brownije sem si želela. To je to, pika :). Tokrat sem jih končno tudi spekla. Sicer je tale recept bolj osnoven, pričakovala sem več, bolj konkretno čokoladno izkušnjo. Bom drugič izvohala kakšen bolj bombni recept. Ta recept bi lahko uporabili tudi za biskvit za torto. Poleg brownija idealno paše sladoled, še najboljše vanilija. 

Z ljubeznijo, Neja


Sestavine
250g masla
250g navadne temne čokolade
2 cl ruma
250g rjavega sladkorja
10g vanilijevega sladkorja
180g moke
50g kakava v prahu
5 jajc
20g masla za pekač

Postopek
V kozici skupaj stopimo maslo in jedilno čokolado, da nastane gladka zmes. Odstavimo, vmešamo rum in nekoliko ohladimo. V večji skledi zmešamo rjavi sladkor, vanilijev sladkor, moko in kakav v prahu. Prilijemo čokoladno zmes in dodamo jajca. Vse skupaj dobro premešamo z mešalnikom, da dobimo enotno in gladko zmes.
Pečico ogrejemo na 180 °C. Pekač dobro namažemo z maslom in vanj vlijemo čokoladno zmes. Potisnemo ga v ogreto pečico in pečemo 15 minut. Pečene brownieje dobro ohladimo. Ohlajene narežemo na kvadratke in postrežemo.





Share:

15 komentarjev

  1. Tudi jaz se rada spominjam starih časov in shranjujem drobne malenkosti za spomin. Npr. želvico, katere smo zbirali kot otroci iz kinder jajčkov, ropotuljico, ki jo je imel moj brat kot dojenček, "polulanček" s katerimi smo se igrali, punčko, s katero se je igrala še moja mami, ipd. Sem pa morala ravno zdaj, ko sem se selila ogromno stvari vreči stran: razne pisemčke še iz osnovnošolskih dni, razglednice ... drugače se nabere preveč šare :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aneda, tudi sama sem morala kar nekaj stvari zagnati v smeti =)

      Izbriši
  2. Čista nostalgija. Zelo podoben recept, kot je takšno pecivo pekla moja mama, vendar pa se mu takrat ni reklo browniji. Če bi pridišalo do Fužin, bi že vedel kdo to peče.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hmm...kdo bi si mislil.
      Mogoče..če bo veter iz strani Šiške malo močneje potegnil =).

      Izbriši
  3. Omg, tole pa izgleda božansko :)! Se bom opogumila in jih probala tud sama spečt - ti sporočim, kakšen bo rezultat :D.
    Pa ja - tud jaz najraje sedim na tleh :).

    xx

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmm joj zdele bi to ful jedla, izgledajo slastno :D pa tvoje fotke so čudovite<3

    OdgovoriIzbriši
  5. Omg i go through your blog and every recipe looks AMAZING and super good :D
    i followed you! Can you please come and visit me? If you like my newborn blog and want to comment or follow back i'll be super happy :) thank you so much
    eff

    http://itislovelyfood.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  6. oops i paste your url 'cause i went visit you blog :( my link is http://girl-division.blogspot.it/

    OdgovoriIzbriši
  7. Rada sem otrok, ker rada sedim na tleh in tudi bosa rada hodim... Pa tudi če so to mrzle ploščite v kopalnici in od sonca vroče ploščice na terasi, ali pa pesek, kamni, blato,... Všeč mi je to kar si napisala, ker tudi jaz imam en cel predal takšnih lepih spominov. Glede recepta in slik in dekoracije pa samo - vsaka ti čast. Obvladaš in že spet me delaš sredi noči lačno :P
    Imam pa eno dobronamerno kritiko. Veš jaz sem taki lump, da pogledam kar si objavila, potem pa se vračam nazaj na tvoj blog in razmišljam kaj bi lahko poizkusila naredit. In če bi v arhivu imela tako, da bi se poleg mesecov videli še naslovi, bi jaz imela lažje iskanje, ti pa kvečjemu več klikov. Tako da če ti ni težko te bi lepo prosila, da malo spremeniš. Hvala! (:

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bose noge so sexy =) Ijoj, saj imaš čisto prav glede koledarja..to mi je nekako ušlo, ker je treba toliko stvari postaviti na Blogu-ko začneš....in nisem bila nikoli pozorna na to...sicer sem imela v mislih, da me nekaj glede koledarja moti, nisem pa nikoli šla nazaj preverit kakšne so možnosti izgleda, sem seday popravila, HVALA ti za nasvet in pohvale! Srček si=)

      Izbriši
    2. Ooooja, so zelo seksi :D Super, zdaj pa kar pričakuj, da bo še več klikov, tudi za nekaj mesecov nazaj. Ker jaz to si ogledam in potem izberem, kar je dovolj lahko in dobro za mene. AMpak pri tebi je to zelo težko naredit, ker vse izgleda taaaako dobro :D Malenkost. Vsi smo sami po sebi srčki, saj imamo v sebi srčke :P

      Izbriši

Tell me something =)

© You CAN have your cake and eat it too. | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig