sreda, 12. december 2012

Panna cotta / Panakota





Wuu-hoo, December is literally flying by and Christmas will be here in less than two weeks! Holy moly! During the weekend I downloaded 300 most popular Christmas songs and yes, I've been annoying people with them =). I haven't decorated the apartment, because I have no space and I don't know where to put all these ornaments, but I have my thoughts "decorated" with Christmas, haha. I didn't made this panna cotta for myself, but for Truflle because he loves it. I think it's boring, it reminds me of pudding, which I also don't like, but that didn't stop me from making it, because I want to do everything at least once. Preparation is so simple that even I'm not sure if I really prepared it, because it was all so quickly done=). You can make dressing from your favorite fruit, I think the berries are most appropriate. I used persimmon, because I had them at home. I put them in a blender and I added a little powdered sugar.

With love, Neja



Ingredients
  • 5 dl heavy cream
  • 1 dl milk
  • 100 g sugar
  • 1 vanilla bean or vanilla powder
  • 6  gelatine sheets 



The process

Soak gelatin for 10 minutes in a small amount of water (about 1 dl). Sratche the inside of vanilla with knife.Pour in the pot cream, milk, 50 g sugar, and vanilla. Cook on low heat for about 5 minutes, until the sugar dissolves, then remove. Add gelatin (you have to squeeze gelatin with your fingers, so you remove all water) and stir until everthing blends together.

Molds or cups rinse with cold water and fill with the prepared mixture. Cover them with a transparent foil and put them in the refrigerator for 2 hours.

Chilled panna cotta turn over on a plate and top with sauce.



Wuu-huuu, december dobesedno leti mimo in Božič bo tukaj čez manj kot dva tedna! Holly moly! Med vikendom sem naložila 300 najbolj popularnih božičnih pesmi in ja, sem že začela najedati z njimi =). Stanovanja niti nisem krasila, ker nimam prostora in ne vem kam bi vtaknila vse te okraske, so pa zato moje misli "okrašene" prav lepo božično, hih. Tole panakoto nisem naredila zase, ampak za Tartufka, ker jo obožuje. Meni se zdi dolgočasna, spominja me na puding, ki ga prav tako ne maram, ampak to me ni odvrnilo od tega, da jo pripravim, ker hočem vse narediti vsaj 1x. Priprava je tako preprosta, da sploh nisem prepričana, če sem jo res pripravila, ker je bilo vsega tako hitro konec=). Preliv lahko naredite iz najljubšega sadja, mislim da je jagodičevje še najbolj primerno. Sama sem uporabila kakije, ker sem imela domače iz Strunjana. Samo spasirala sem jih in dodala malo sladkorja v prahu.

Z ljubeznijo, Neja


Sestavine

  • 5 dl sladke smetane
  • 1 dl mleka
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilijev strok ali vanilija v prahu
  • 1 vrečka želatine v lističih (6 lističev)


Postopek

Želatino za 10 minut namočimo v manjši količini vode (približno 1 dl), da nabrekne. Vanilijev strok podolžno razpolovimo in z noževo konico izpraskamo stržen. V posodo nalijemo sladko smetano, mleko, 50 g sladkorja in vanilijo. Na zmernem ognju kuhamo približno 5 minut, da se sladkor raztopi, nato odstavimo. Dodamo ožeto želatino in mešamo, da se le-ta povsem razpusti.

Modelčke ali skodelice splaknemo s hladno vodo in napolnimo s pripravljeno zmesjo. Prekrijemo jih s prozorno folijo in za 1 do 2 uri damo v hladilnik, da se želatina strdi.

Ohlajeno strjenko zvrnemo na krožnik in prelijemo s prelivom.

Share:

8 komentarjev

  1. Mmmm....tole bi meni zdajle pasalo :) Joj, tako lepe dodatke si uporabila, tile vanilijevi stroki so prav fotogenični. Nikoli jih še nisem uporabila, a se to naribajo al kako se z njimi dela? Pa kako lepe plavajoče svečke ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala=). Vanilija res super izgleda pa še draga ni. Uporabiš jo pa tako, da s konico noža prerežeš strok po dolgem na pol in potem potegneš z nožem po notranji plasti, da v bistvu spraskaš ven vsebino, ki je zelo mehka. Tukaj imaš video o tem=) http://www.youtube.com/watch?v=zIRxAqezSs8

      Izbriši
  2. Panna cotta je ena izmed mojih najljubših sladic. Čeprav včasih zveni dolgočasno, zna biti z dodatki prav zanimiva :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj slaba ni, všeč mi je vanilijin pridih, samo nečeloma sem bolj na čokolado ubrisana=).

      Izbriši
  3. Njama. Jaz pa ravno panna cotto lahko kadarkoli zmažem.
    Všeč mi je ta njena navidezna lahkost. Z malinami mi je najljubša. Nisem je pa še naredila sama. Ne vem zakaj ne.
    Super fotke!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moraš jo narediti, nujno! =) Ker jo je res tako lahko narediti, kot da bi mleko dala pogret, tako simpl je!=) Hvala za prijazne besede, še se oglasi.

      Izbriši
  4. Mmmm, izgleda prav vabljivo in precej preprosto. Bo za preizkusit :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hihihi, upam, da sem ti dala malo spodbude s tem postom=).

      Izbriši

Tell me something =)

© You CAN have your cake and eat it too. | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig